KDH's engagement i uddannelsen af dyrlæger i Danmark

af Rikke Buhl, Professor, sektionsleder Medicin & KirurgiI flere år har Kongeriget Danmarks Hesteforsikring givet finansiel støtte til, at Institut for Produktionsdyr og Heste på Københavns universitet har kunnet give undervisning til vores dyrlægestuderende indenfor temaer, som vi ellers ikke af økonomiske årsager har haft mulighed for at undervise i. Vi har derfor kunnet give vores dyrlægestuderende indblik i særdeles relevante emner, for deres fremtidige virke som hestedyrlæger. Nedenfor gives indblik i, hvilke områder, der er støttet:

  • Handel og forsikring af heste, Sophus Bøgeskov, advokat (H), partner Delacour Aarhus. Denne erfarne advokat indenfor hesteretssager har givet de studerende et indblik i forsikring af heste, og hvilke juridiske aspekter dyrlægen skal være særligt opmærksom på, når heste handles.

  • Haltheder hos heste, Svend E. Kold, Dr Med Vet, CUEW, RFP, MRCVS, RCVS. Svend E. Kold er en af verdens førende dyrlæger indenfor ortopædi (halte heste). Han driver en stor klinik i England og kommer til Danmark, hvor han giver vores dyrlægestuderende et grundigt indblik i halthedsudredning af heste inklusiv røntgen, MR og CT undersøgelser, ligesom de nyeste behandlingsprincipper gennemgås og diskuteres.

  • Politik, forskning, rådgivning og organisation omkring heste, Jørgen Kold, SEGES. Jørgen Kold er chefkonsulent i SEGES og giver et anderledes indblik i hesteholdets betydning i Danmark. Både for den enkelte hesteejer, men også for interesseorganisationer og for samfundsøkonomien. Ligeledes giver han et levende indblik i det lobbyarbejde, der bedrives nationalt og internationalt for at varetage hesteindustrien og privatpersoners interesser indenfor hestehold.

  • Tilpasning af sadel, Brian Rützou, “The Society Of Master Saddlers”. Her får de studerende både praktisk og teoretisk viden om, hvordan en sadel og trense skal tilpasses en hest, og hvilke udfordringer Sadelmager Brian Rützou, som er anerkendt for hans mangeårige erfaring og viden, ser for heste i relation til udstyr, der måske ikke passer optimalt.

  • Praktisk anæstesi, Carsten Grøndahl, Chefdyrlæge, ph.d. Zoologisk Have. Når heste skal bedøves sker det nogle gange under mindre ordnede forhold i forhold til at være på et universitetshospital. Og nogle gange går bedøvelsen ikke helt, som dyrlægen havde regnet med. Carsten Grøndahls mangeårige erfaring som anæstesilog indenfor heste men også inden for eksotiske dyr giver vores dyrlægestuderende et godt grundlag for at komme ud i hestepraksis og bedøve heste for operationer.

  • Ekskursion til stutteri Blue Hors. Stutteri Blue Hors er Danmarks største og nok mest velansete stutteri. De studerende får en forståelse for de overvejelser stutteriet gør fra hoppen i foles til unghesten rides til og skal deltage i sine første konkurrencer.

  • Føltema, Dr Bettina Dunkel, DVM, PhD, Dip ACVIM, Dip ECEIM, Dip ACVECC, MRCVS. Tyske Bettina Dunkel, som arbejder på et af verdens førende veterinære universiteter i London og som er specialiseret i følsygdomme, deler ud af sin viden om følsygdomme, og hvordan dyrlæger i praksis kan håndtere disse sårbare føl.

  • Smerte og stress, Karina Bech Gleerup, DVM, ph.d. Når heste har ondt eller mistrives kan det være vanskeligt for både dyrlæge og hesteejer at sætte finger på, hvorvidt hesten har ondt eller ej. Ny forskning viser, at ansigtsmimik kan fortælle om hesten har ondt, hvilket betegnes ”pain face”. Karina er en af verdens førende forskere indenfor feltet, og deler ud af sin erfaring og giver vores kommende dyrlæger konkrete værktøjer til at vurdere, hvordan hesten har det ud fra dens ansigtsmimik


To af temaerne har vi nu selv overtaget, men der er stadig flere temaer, der kun kan varetages professionelt af udefrakommende. Vi er meget taknemlige for forsikringsselskabet støtte og engagement og er overbevist om, at det er med til at løfte kvaliteten af vores fremtidige dyrlæger i hestepraksis.